mondpoort4kids
geef jouw SUPERHELD
een super GLIMLACH!
hypermoderne praktijk • parodontitis behandeling • gratis parkeren • poetsdiploma voor kids
ervaren behandelaars • koppeling met alle zorgverzekeraars • goed bereikbaar • mondhygiëne
hypermoderne praktijk • parodontitis behandeling • gratis parkeren
poetsdiploma voor kids • ervaren behandelaars • koppeling met alle
zorgverzekeraars • goed bereikbaar • mondhygiëne
• hypermoderne praktijk
• parodontitis behandeling
• gratis parkeren
• poetsdiploma voor kids
• ervaren behandelaars
• koppeling met alle zorgverzekeraars
• goed bereikbaar
• mondhygiëne
Jeugdtandverzorging
Uw kind is bij ons welkom vanaf het eerste tandje. Dan kan hij of zij spelenderwijs wennen aan de mondhygiënist en krijgt u kindje een goede basis voor een levenslang gezond gebit! Hoe eerder u samen met uw kind de tanden en kiezen goed verzorgt, hoe gezonder de mond. Wij controleren het gebit en geven tips over poetsen en voeding.
Onze mondhygiënisten kiezen vanuit hun hart bewust voor het werken met kinderen omdat de basis voor een goede mondgezondheid al vanaf het eerste tandje begint. Door onze kindvriendelijke benadering ervaren jonge kinderen dat het heel gewoon is om naar de mondhygiënist te gaan. Wij kijken niet op de klok, maar nemen de tijd om met uw kind te praten in begrijpelijke taal. Kinderen komen dan ook graag bij ons op ‘bezoek’. Na het bezoek krijgt uw kind altijd een tandenborstel en een cadeautje. Maak een afspraak om uw kindje op een speelse manier te laten wennen in onze behandelstoel.
Hoe vaak poetsen?
Hoe vaak moet u nu eigenlijk poetsen voor een gezond gebit van uw peuter of kleuter? Het advies is:
0-1 jaar 1 keer per dag poetsen met peuter- of kleuterpasta
2-4 jaar 2 keer per dag poetsen met peuter- of kleuterpasta
U heeft maar een klein beetje tandpasta nodig, minder dan een doperwt. Help uw kind bij het poetsen. U kunt uw kind op de commode leggen. Of ga schuin achter uw kind staan en leg zijn of haar hoofd in uw arm. Kinderen doen hun ouders graag na. Poets mee met uw kind of laat uw kind uw tanden en kiezen eens poetsen. Fluoride draagt bij aan een gezond gebit. Peuter- en kleutertandpasta met fluoride zijn afgestemd op de leeftijd van uw kind. Het per ongeluk doorslikken van peuter- of kleutertandpasta is niet erg.
Wij adviseren om uw kind tot 10 jaar dagelijks na te poetsen omdat uit onderzoek is gebleken dat de motoriek nog niet voldoende is ontwikkeld voor het 10de levensjaar.
Voeding en gezonde tanden
Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal vijf keer per dag. In onze voeding en dranken zitten zuren. Deze zuren maken het glazuur direct na het eten en drinken een beetje zachter. Voorkom dat uw kind de hele dag door eet en drinkt én geef geen drankjes voor het slapen (met uitzondering van water).
Zuigflescariës is een bijzondere vorm van tandbederf die optreedt vanaf het doorbreken van het melkgebit als een baby of peuter langdurig sabbelt op een zuigfles met bijvoorbeeld vruchtensap of drinkyoghurt. Zorg dat uw peuter de zuigfles niet continu bij de hand heft.
Verdun vruchtensap altijd met water en spoel na het drinken de mond van uw kind met water. Wacht minimaal een half uur met poetsen na het eten of drinken van zuren.
Leer uw kind wennen aan vaste momenten waarop het een (gezond) tussendoortje krijgt, zoals een stukje kaas, komkommer enzovoorts. Als uw kind gezond eet, mag hij of zij best een keertje snoepen. Ga er ontspannen mee om, maar laat uw kind zien dat te vaak en te veel zoet niet goed is.
Geef een kind maximaal twee keer per dag fruit(hapjes), zoals appels, sinaasappels, bananen, bessen en druiven. Fruit is gezond, maar bevat ook zuren en kan het tandglazuur aantasten.
Invloed van medicijnen
Vloeibare medicijnen voor kinderen bevatten vaak suikers. Vraag uw huisarts of apotheker naar suikervrije alternatieven of kijk op de bijsluiter of u medicijnen mag oplossen in yoghurt, vla of appelmoes. Spoel vervolgens na met water. Ook het gebruik van pufjes bij luchtwegproblemen kunnen schadelijk zijn voor het gebit.
Speen- en duimzuigen
Leer speen- en duimzuigen zo jong mogelijk af. Dit belemmert een goede ontwikkeling van de boven- en onderkaak.
Geen kosten
Voor kinderen van 0 tot 18 jaar worden onze behandelingen vergoedt door de basisverzekering. Het kost u dus niets.
Wat is Gewoon Gaaf?
Wij werken met de Gewoon Gaaf-methode
Gewoon Gaaf is een preventiemethode voor ieder individueel kind van 0 tot 18 jaar en zijn ouders/verzorgers. De tandarts of mondhygiënist geeft de ouder en het kind advies dat is afgestemd op het gebit van het kind. Hij begeleidt het kind een gaaf gebit te hebben en te houden. Bij Gewoon Gaaf maakt de tandarts of mondhygiënist een risico-inschatting. Hoe goed zorgt de ouder en het kind voor het gebit van het kind? Hoe is het met zijn mondhygiëne? Breken er tanden of kiezen door? Is het kind aan het wisselen? Heeft hij (beginnende) gaatjes in zijn gebit? Op basis van deze risico-inschatting, bepaalt de tandarts het moment waarop hij de (ouder van) het kind weer in de mondzorgpraktijk wil terugzien. Soms zal hij/zij de kiezen extra beschermen (sealen) of een fluoridebehandeling geven. De invulling en uitvoering van de preventiemethode kan binnen een gezin verschillen. Gewoon Gaaf kijkt tenslotte naar ieder individu.
Tandenpoetsen en napoetsen
Een gezonde mond begint met het op de juiste manier zorgvuldig poetsen van de tanden en kiezen met fluoridetandpasta. Gewoon Gaaf-mondzorgverleners coachen hun patiënten daarbij. Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar kinderen poetsen nog niet overal even goed. Daarom is hulp nodig! Goed tandenpoetsen gaat niet vanzelf, dat moet een kind leren. Kinderen tot ongeveer 10 jaar maken hun tanden en kiezen nog niet echt goed schoon. Adviseer daarom de tanden en kiezen bij kinderen tot die leeftijd ten minste 1 keer per dag na te poetsen, ook als elektrisch wordt gepoetst. Met het napoetsen maken ouders tevens duidelijk hoe belangrijk deze dagelijkse verzorging is. Zo wordt tandenpoetsen een goede gewoonte. Ook na het tiende jaar blijft het belangrijk dat ouders en mondzorgverleners het tandenpoetsen begeleiden en controleren.
De Gewoon Gaaf-methode helpt kinderen hun gebit gaaf te houden. Onder begeleiding van de mondzorgverlener kunnen ouders, samen met hun kind het gebit gaaf en zijn mond gezond houden. Gewoon Gaaf! Doet u mee?
Aanmeldformulier
Wanneer u vragen heeft over onze praktijk of over wat wij doen, of wanneer u gewoon feedback wilt achterlaten betreffende uw bezoek aan onze praktijk, vul dan het onderstaande contact formulier in.
Bij Mondpoort streven wij ernaar om elk bezoek zo perfect mogelijk te laten verlopen voor zowel kinderen, als voor hun ouders. Daarom vinden wij communicatie zo belangrijk.
Mondpoort | praktijk voor mondhygiëne
Mondpoort | praktijk voor mondhygiëne